1 d’abr. 2012

Verí a la carretera


Just acabava de fer la fotografia dels sembrats i el camí. Volia mostrar, una vegada més, els efectes que el verí que dispensa i ens regala el Consell Insular, potser ajuden a mantenir els voreres netes, però... desconeixem les conseqüències nocives que, a la llarga o a la curta, puguin tenir per a nosaltres. Per no saber, ni sabem si l'operari que distribuïa el verí disposava del pertinent carnet de manipulador de productes químics. Com es pot veure l'afirmació destil·la una profunda desconfiança. Posaria la mà al foc que els arguments de sostenibilitat ambiental han pesat ben poc a l'hora de prendre la decisió d'espargir el verí.
En tot cas, i com mostra la segona fotografia, hi ha municipis que en tirar verí avisen als vianants i veïns per si algú tingués la temptació de collir un espàrrec o agafar alguna altra cosa, però en cas dels camins del Consell Insular no cal avisar, no hi ha motiu (?), fins on arriba l'esquitada, a vegades descontrolada per l'acció del vent, tota vida desapareix. Res, no queda res viu. A dir ver és una encertada manera de “mostrar” tota la brutor de la vorera: plàstics, ampolles, papers...bellament distribuïts.

Coses que passen, als pocs dies de fer la fotografia vaig llegir un article de J. Corbella a La Vanguardia (30/03): “La ciència assenyala als pesticides com a culpables de la mort massiva d'abelles”. Ve a dir que dues investigacions, una britànica i l'altra francesa, han descobert que pesticides introduïts fa vint anys (neonicotinoides i imidacloprid) espargits per “protegir” els sembrats afecten la capacitat d'orientació de les abelles.
Com no podia ser d'altra manera, la companya BayerCropScience, distribuïdora dels productes, considera, segons l'article citat, que les dades aportades per la investigació de la universitat escocesa no demostren res.
En tot cas, atès la importància de les abelles en la pol·linització de pomeres i ametlers i la producció que s'en deriva, als Estats Units, a l'altra banda de l'oceà, es convocarà un grup d'experts per abordar el tema... i tot això al marge de reformes laborals, atacs a la llengua i mentides dels governants
Entre una i altra cosa, dues conclusions tristes, de Setmana Santa:
-Abelles vives o mortes no és tema tan important com la possible producció de pomes i ametles
- Fa 20 anys que tiren un determinat producte i ara es descobreix que fa mal irreparable
Quines conseqüències tendrà el verí que tira el Consell a la carretera? Si es destapàs alguna conseqüència, qui se'n farà responsable?