10 de jul. 2015

Campaments i efectes


Treballar el camp de les ciències social implica el desconeixement del resultat immediat de les accions (Què val una idea?, ens demanava, adesiara Itamar Rogovsky). Aquests dies passats, trescant la memòria pels «anys dels campaments (1972-1984)» intentava aglapir sense gaire èxit, la possible transcendència de la feina feta. Anaven, això sí, apareixent petites anècdotes: el recurrent «te'n recordes?...» que adesiara apareix en una conversa; la d'aquella mare que mostrant un vell i gastat «Petit Princep», que comenta: «encara el guardo!. Ara el treballam amb el nostre fill»; o aquella altra que, com qui no diu res amolla: «no t'ho havia dit, però els campaments em motivaren per estudiar magisteri»
Avui n'ha apareguda una altra d'aquestes anècdotes aïllades. Jaume Galmés el guardonat poeta llorencí resident a Paris m'ha enviat aquest poema, tot recordant aquell horabaixa/nit que baixarem a sopar a la platja i, després, férem un exercici de relaxació amb el clec-clec de les ones de la mar com a renou de fons, amb la finalitat manifesta «d'escoltar els peixos»
Crec recordar el dia, la tendresa i bellesa del moment i, fins i tot, que alguns infants es dormiren (amb el que suposava d'esforç addicional per tornar a les tendes pel pedregós camí)... però fins avui no havia sabut que l'intent d'escoltar els peixos en aquella llunyana nit, hagués suggerit, a Jaume Galmés, aquest bell poema:

UNA POÈTICA MÉS A L’OCEÀ

Amarrada,
la barca del vers
no llisca vers
la mar del cant.

Com una vareta,
però, tan bon punt
avarada, en tocar l’aigua —malefici invers—
la massa oceànica contrapunt
esdevé, esdevé poesia.

Amb el cel nu i callat,
sense fru-fru d’estrelles,
sentirem els peixos cantar,
si escoltam.


Jaume Galmés (Del poemari: Llibre de les transformacions / Eròtica i Poètica.)

Imatge: Estiu 1973. Cala Virgili