7 de febr. 2016

S.Galmés i R.Llull


L'autora1 ho posa en el pensar de la princesa Yu: »No hi ha mai una sola realitat, més aviat tantes com interpretacions es puguin fer d'una mateixa situació»
Es una manera d'explicar que. tal com assenyalen les darreres aportacions de la ciència conegudes, els humans vivim en mons interpretatius, que omple de contingut aquella coneguda sentència de R. Echeverria: «Tot el que es diu, es sempre dit per algú».
L'estranyesa derivada del «descuit» d'alguna cita al nostre Mn. Salvador Galmés en aquestes primeres manifestacions del «Any Llull» que ens van arribant (Anotacions del Calendari de l'OCB, entrevista al Dr. Gabriel Ensenyat, notes bibliogràfiques dels article de la Revista Pissarra...) queda així justificada.

Les intencions de les aportacions, amb una mateixa finalitat de posar en valor la figura del Mestre, poden ser múltiples i variades, i totes igualment útils i necessàries.

Des d'aquí es vol, però, reivindicar la tasca lul·liana del més il·lustre dels llorencins, Mn. Salvador Galmés.
Hi ho farem amb paraules manllevades a dos «homenots» de les nostres lletres, Francesc de B. Moll i Pere Rosselló Bover.
Diu el primer: «Ara bé, aquesta capacitat per a la literatura narrativa va quedar anul·lada per la dedicació de l’autor a una tasca ben diferent: la transcripció i comparació de manuscrits per a la publicació de les obres en català de Ramon Llull. Copiar aquells textos antics, confrontar-los i publicar-los en setze grossos volums, és una feina de molts d’anys, molesta i silenciosa, gràcies a la qual avui podem llegir en la seva forma original les principals obres del gran plasmador de la llengua catalana medieval que és el Beat Ramón Llull»2.
I Pere Rosselló assenyala, entre altres coses, «Es innegable que acceptar l'encàrrec d'editar l'obra de Ramón Llull, es va convertir en un objectiu al qual, a partir d'aquell moment (1910) fins a la mort (1951), Salvador Galmés va votar tot el seu temps i tots els seus esforços../...El volum de la feina lul·liana duita a terme per Salvador Galmés justifica donar a aquesta vessant de la seva labor almenys una importància semblant a la de l'obra literària.../... Com reconeixen tots el lul·listes actuals, l'aportació de Salvador Galmés en aquest terreny és importantíssima i, sense ella, el coneixement actual de Ramon Llull no seria el mateix»3

1Servera, B. (2015). En Xen i la princesa Yu a «Rates Voladores». Sant Llorenç des Cardassar:Ses Sitges
2Ja publicat a Card.Cat en aquella sèrie d'articles LSG (El llenguatge de Salvador Galmés) i que es troben recopilats a http://sessitges.com/category/publicacions-salvador-galmes/

3Rosselló Bover, P. (1997) Pròleg a Salvador Galmés i Sanxo. «Lul·lisme».Barcelona:Publicacions de l'Abadia de Montserrat