14 de maig 2017

Dictadura administrativa/2



En contaré una. Per no ferir susceptibilitats, i coneixent situacions consemblants de per aquí, la situaré a l'altra punta de Mallorca, per devers Santanyí.
Uns municipals passen per un camí de fora vila, veuen una irregularitat flagrant, un caramull de pneumàtics arran del camí, i sense pensar-hi gaire denuncien la situació a la Conselleria de Medi Ambient, indicant un presumpte culpable sense contrastar-ne la situació ni cercar origen, finalitat, beneficiaris...res de res.
Segurament l'actor o actors de la denúncia -es desconeixen els tràmits interns que segueixen aquests tipus de denúncia- varen dormir ben tranquils, i tal vegada satisfets i reconeguts per haver fet bé la seva feina! -també es desconeixen les normes d'aplicació de possibles increments d'emoluments derivats d'una pretesa eficiència laboral-.
A partir d'aquí la maquinària administrativa es posa en marxa: obertura d'expedients, tramesa de documentació, anàlisi -o no- i resolució del cas, tramesa a la Conselleria, nova obertura d'expedient, estudi de possibles accions punitives, recerca de lleis justificatives, informació de calendaris i possibles recursos... una feinada!.
Res, que passats els dies, l'actor denunciat rep, mitjançant correu certificat -també hi pot haver la variant en forma d'amenaça verbal-, la pertinent missiva imperativa i amenaçant que podria intranquil·litzar a qualsevol persona. I de fet intranquil·litza i treu de polleguera a qualsevol lector obligat que no estigui avesat a córrer papers. I si fos ver?, i si apliquen tot el que diuen?...
Llavors es quan l'actor denunciat utilitza les seves influències per deixar-se escoltar per una persona amb coneixements i costum de fer córrer papers.
Perquè ja se sap, quan la màquina administrativa es posa en marxa qui s'ha de moure i ha de perdre temps és l'administrat!.
Pactau un dia i quedes d'acord amb la persona externa, anau al lloc, ho mirau de dret i de tort i comencen a aparèixer deduccions lògiques, sobre l'origen i la situació del motiu de la denúncia. No. No es tracta de pensar malament. Segurament deu ser una errada involuntària...au idò, venga fotografies, redacció i tramitació de plecs de descàrrec, compensar la feina de la persona entesa en qüestions administratives...i a esperar!.
Ja veurem on s'ajau en gelat!.
Llavors es quan la sang puja a la cresta de l'actor denunciat -I perquè diantres he hagut de fer tota aquesta feina? es demana. Si a la llarga no li donen la raó, ja se sap, a pagar i callar. Però altrament, qui el refarà del temps perdut?. Qui controla els controladors?
El tema de la "dictadura administrativa" des de diverses perspectives i variants resulta un tema recurrent; acudits, articles, pel·lícules...però, i malgrat comptades excepcions, encara hi ha predominància del "Vuelva Usted mañana" que magistralment va saber descriure Larra.