11 de juny 2017

Qüestió d'estadístiques

L'altre dia, de pagès, un seguidor de la pàgina de facebook «Fotografies antigues de Sant Llorenç des Cardassar», que en tanta perseverança i cura de persones, dates i dades, cerca i publica en Rafel Duran, es demanava perquè si la pàgina disposa de tants seguidors -més de 1500-, hi ha un percentatge tan baix de «m'agrada».
En Rafel va fer pública la pregunta i es va donar, de forma immediata un talabastaix, sempre relatiu, de respostes, totes en la línia de reconèixer, alabar i mantenir la feina feta fins ara.
Segurament, un dia o altra, en Rafel farà pública la seva interpretació de tot plegat.
Tal polèmica virtual em va portar a fer anàlisis comparatives i a recordar la llarga línia de col·laboracions, primer amb «Flor de Card» i ara mateix amb «Card.cat».
Realment poques vegades es te indicis clars de la repercussió de la feina que, en aquests tipus de mitjans, hom fa. De fet, i com no podia ser d'altra manera,  fem l'acció de redactar una opinió o un comentari perquè ens agrada fer-la. Tothom fa el que considera que ha de fer.
No hi ha, idò, ni un conveni, ni un cap que que posi preu a la feina feta. 
Ni anam a cercar la possible transcendència de la nostra feina: no fem enquestes de valoració, ni autocrítica compartida, ni propostes de millora... simplement fem. 
Si se'm permet un símil futbolístic seria com jugar un partit de costellada, sense costelles, entre amics i coneguts on cada un hi porta les seves motivacions i habilitats -en aquest cas, de banda el temes comuns de llengua i localisme-, però sense tampoc parlar-ne ni donar-li gaire importància.

Malgrat això, ara, a diferència de l'època de «Flor de Card», es poden consultar unes estadístiques que orienten sobre «visites» -no sobre lectures- que et donen una lleugera opinió sobre tendències.
Aquesta possibilitat presenta, però, si mes no, dos perills. Primer un tema de certesa; ja se sap l'odre de les enganyifes: la mentida seguida de l'engany i després l'estadística; és a dir, fiabilitat, poca.
El segon perill, que actualment ens empara a tots i a tots els nivells, és posar l'accent sobre el número -avui hem rebut 323 visites!- en comptes de enfocar l'eficàcia, la utilitat final; aspecte que, d'altra banda, sols es pot conèixer si es demana opinió als usuaris ( i això implica coneixements i feina).
La pregunta del seguidor d'en Rafel, em va despertar, però, certa curiositat. Ell sap que, en general una determinada imatge és «visitada» per un determinat i variable ventall de persones, moltes de les quals no diuen res però una petita part hi posa un «m'agrada» o la comparteix, possibilitant així més entrades. Les estadístiques del suport tecnològic de Card.cat, si mes no pel inexperts, no resulten tan afinades.
Per afinar una mica vaig aplicar l'enginy de publicar una notícia enllaçada en un dels meus blocs... i a esperar, com si es tractàs d'una d'aquelles barraques de beurada d'un temps.
Els resultats varen ser, més o manco els prevists. L'estadística del Card.cat, en aquest cas concret assenyalà 33 «visites». Les dades estadístiques del bloc n'assenyalaven 6 que venien del Card.cat.
Es a dir, si es comptabilitzàs l'eficiència de la feina feta, comparant les hores de feina en la elaboració del «post» amb presumptes lectures «reals», no arribaria ni a preu de patató.
La conclusió és clara, si t'agrada fes-ho, però no n'esperis res de la feina feta!. El plaer, com en el cas de la utopía de la vella Ítaca, és en el camí.